Teo-ria smaku Teo Vafidisa odc. 12 - Malta

Teo Vafidis kontynuuje podróż po Malcie, gdzie odwiedziliśmy między innymi producenta oliwy z oliwek, który na nowo odkrył bardzo rzadki gatunek białych oliewk.

« poprzednie zdjęcie 1 z 5 następne »
Błękitne groty zwane przez miejscowych „lazurowymi oknami”, to jaskinie wyrzeźbione przez morskie fale. (fot. mat. prom.)
Zdjęcia w galerii:
Błękitne groty zwane przez miejscowych „lazurowymi oknami”, to jaskinie wyrzeźbione przez morskie fale. (fot. mat. prom.)
Przystępujemy do przyrządzania tradycyjnej maltańskiej potrawy... (fot. mat. prom.)
...królik w czerwonym winie. (fot. mat. prom.)
Maltańskie oliwki są szczególnie cenione ze względu na swoje walory smakowe. (fot. mat. prom.)
Najpopularniejszą z lokalnych przekąsek jest chleb maczany w oliwie z oliwek. (fot. mat. prom.)

Nasze przepisy

Odc. 23, s. II - Zupa rybna
Podróżowanie promami to najwygodniejszy choć nie najszybszy sposób zwiedzania greckich wysp. Teo w taką właśnie podróż zabrał nas po Cykladach. Dziś zawitaliśmy na Amaorgos. Nasz gospodarz odwiedził największego znawcę ziół na wyspie, wspiął się na wzgórza by porozmawiać z mieszkającymi tam mnichami, a pod gołym niebem przygotował....? Zapraszamy!

Zobacz inne

Świat od kuchni