Odc. 13 - Zapiekanka maltańska - Ftira

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.

Ftira - maltańska zapiekanka na chlebowym cieście

Składniki:
ciasto chlebowe na zakwasie
oliwa z oliwek Extra Virgin
cebula pokrojona w krążki
pomidory pokrojone w krążki
kapary
oliwki z pestką
ser żółty tarty
sezam
filet z kurczaka plastry
polędwica wołowa
polędwica wieprzowa

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto chlebowe na zakwasie według tradycyjnego przepisu. Blaszki do pieczenia smarujemy oliwą, wylepiamy warstwą ciasta (grubość około 1,5cm) a następnie wierzch smarujemy ponownie oliwą. Układamy cebulę, cienkie plastry mięsa, następnie pomidory, kapary i oliwki. Posypujemy tartym serem i sezamem. Pieczemy przez 20min w piecu rozgrzanym do temp. 150°C.

Nasze przepisy

Odc. 23, s. II - Zupa rybna
Podróżowanie promami to najwygodniejszy choć nie najszybszy sposób zwiedzania greckich wysp. Teo w taką właśnie podróż zabrał nas po Cykladach. Dziś zawitaliśmy na Amaorgos. Nasz gospodarz odwiedził największego znawcę ziół na wyspie, wspiął się na wzgórza by porozmawiać z mieszkającymi tam mnichami, a pod gołym niebem przygotował....? Zapraszamy!

Zobacz inne

Świat od kuchni