Odc. 21, s. II - Sałatka Aegialis

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.

Sałatka Aegialis z ośmiornicą i karmelizowanym arbuzem

Składniki na 4 porcje:

sałata lodowa 0,5szt
sałata rzymska 0,5szt
radiccio 0,5szt
rukola 0,5 opakowania
dymka 1szt
papryka świeża 3 kolory po 0,5szt
karczochy obgotowane 2szt
sól i pieprz do smaku
ośmiornica gotowana 3 odnóża
arbuz 0,5kg
cukier 4 łyżeczki
ser Kefalotiri tarty 50g
oliwa z oliwek 3 łyżki

Na sos winegret miksujemy:

bazylia świeża 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
oliwa z oliwek Extra Virgin Theofilos 4 łyżki
krem Balsamico 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
miód tymiankowy 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sałaty rwiemy lub kroimy w mniejsze kawałki, papryki w grubą kostkę a dymkę w krążki. Dodajemy rukolę i pokrojone w kostkę karczochy. Przygotowujemy sos winegret. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy plastry arbuza (wraz ze skórką) posypane cukrem. Smażymy po obydwu stronach aż się skarmelizuje. Po usmażeniu usuwamy skórkę i pestki a następnie kroimy w kostkę. Sałatkę polewamy winegretem i delikatnie mieszamy, a następnie nakładamy porcje na talerze. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy pokrojoną ośmiornicę a dookoła kawałki karmelizowanego arbuza. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całą sałatkę posypujemy tartym serem Kefalotiri. Dekorujemy natką pietruszki.

Nasze przepisy

Odc. 23, s. II - Zupa rybna
Podróżowanie promami to najwygodniejszy choć nie najszybszy sposób zwiedzania greckich wysp. Teo w taką właśnie podróż zabrał nas po Cykladach. Dziś zawitaliśmy na Amaorgos. Nasz gospodarz odwiedził największego znawcę ziół na wyspie, wspiął się na wzgórza by porozmawiać z mieszkającymi tam mnichami, a pod gołym niebem przygotował....? Zapraszamy!

Zobacz inne

Świat od kuchni