Odc. 23, s. II - Zupa rybna

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.

Zupa rybna Monastiraki

Składniki na 12 porcji:
ryby świeże patroszone i oskrobane 1kg
marchew obrana 2 szt
ziemniaki obrane 2szt
seler naciowy 1 pęczek
cebula czerwona 1 szt
pomidory świeże 2szt
sól morska gruba i pieprz do smaku
lliście laurowe 3szt
makaron Hilopites (z mlekiem bawolim, 3 jajeczny) 250g
oliwa z oliwek 4 łyżki

Sposób przygotowania:
Marchew kroimy w grube krążki, ziemniaki i cebulę w grubą kostkę, a pomidory w pól plastry. Natkę selera kroimy w mniejsze kawałki. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy marchew, następnie ziemniaki i cebulę. Kiedy warzywa się podsmażą dodajemy około 0,5l wody, pokrojone pomidory i selera naciowego. Posypujemy solą i dodajemy liście laurowe. Na wierzchu układamy ryby i dodajemy tyle wody, aż ryby będą przykryte. Gotujemy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyjmujemy ryby łyżką cedzakową uważając, żeby nie zostały ości w zupie. Mięso oddzielamy i będziemy dodawać do każdego talerza z zupą. Miksujemy zupę na krem (mogą zostać większe kawałki warzyw, zupa nie musi być jednolicie gładka). Dodajemy makaron Hilopites i gotujemy przez 2 minuty. Podajemy zupę z mięsem ryb i posypaną pieprzem.

Nasze przepisy

Odc. 23, s. II - Zupa rybna
Podróżowanie promami to najwygodniejszy choć nie najszybszy sposób zwiedzania greckich wysp. Teo w taką właśnie podróż zabrał nas po Cykladach. Dziś zawitaliśmy na Amaorgos. Nasz gospodarz odwiedził największego znawcę ziół na wyspie, wspiął się na wzgórza by porozmawiać z mieszkającymi tam mnichami, a pod gołym niebem przygotował....? Zapraszamy!

Zobacz inne

Świat od kuchni